2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00236 Tudásfejlesztés támogatása a legújabb mesterséges intelligencia eszközök felhasználásával
Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program – VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Mobiltelefon, mint mérő eszköz

Az Invigor Informatika Kft. 69 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében.

Vajon miért nem használják ezeket a kis mérő egységeket összetettebb feladatokra? Mi lenne, ha egy időben több szenzor jelét is rögzítenék, és ezek összevetésével végeznének előrejelzéseket a felhasználó számára? Erre a feladatra javarészt elméleti munkák születtek, a feladat összetett természete miatt. A telefonok szenzorai nem ipari, precíziós mérésre lettek kitalálva, ezért jól kell ismerni és alkalmazni azokat, ha a tervezett céltól eltérően használják. Továbbá a mobiltelefonok képessége nem garantált arra, hogy tetszőleges egyidejű méréseket végezzenek velük, főleg a felhasználó megzavarása nélkül. Aztán jön a személyiségi jogi kérdés és számos más felvetés, ami megnyugtató megoldásra vár az új alkalmazási terület kiaknázása előtt.

Az Invigor Informatika Kft. az Alkalmazás Fejlesztési Fórum Kft.-vel együttműködve erre a feladatra vállalkozott egy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által támogatott projekt keretében. A „Mobil eszközök jelfolyamának általános felismerő algoritmusának fejlesztése, fejlesztői könyvtár kialakítása” pályázati projekt megvalósítására közel kettő év áll rendelkezésre. A projekt keretén belül olyan prototípus alkalmazások kidolgozása a cél, melyek gyakorlatilag jól hasznosíthatók különböző üzleti területeken. Ehhez meg kell oldani számos gyakorlati problémát is, mint a telefon minimális leterhelése, hogy az akkumulátor ne merüljön le túl gyorsan, vagy a nagy mennyiségű adatok hatékony eljuttatása egy adatbázisba. A feladat legfőbb nehézsége mégis a mért adatok feldolgozása, értékelése. Ehhez újszerű, célirányos algoritmusok kidolgozása szükséges.

A felhasználási területek listája hosszú. A mobiltelefon használójáról többet megtudva lehetőség nyílik viselkedésének előrejelzésére, így a környezettudatosság elemzése, vagy baleseti valószínűség jóslása lehetővé válik. Nem csak a felhasználóra, hanem azok sokaságára, a környezetünkre is értékes és új következtetések állíthatók elő. A környezetszennyezés, vagy forgalmi helyzetek jobb megismerése is célja a most indult kutatás-fejlesztésnek.