2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00236 Tudásfejlesztés támogatása a legújabb mesterséges intelligencia eszközök felhasználásával
Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program – VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Megjelent a Pure Storage FlashBlade tároló

Az új technológia egyesíti a számítási, a flash-alapú tárolási és a szoftveres kapcsolatokat, hagyományos merevlemez helyett pedig egyedi flashmodulokat használ.

Tíz hónapnyi tesztelés után a flash-alapú tárolásban piacvezető PureStorage hivatalosan is piacra dobta legújabb termékét, a FlashBlade-et. A tároló első béta verzióját 2016 márciusában mutatták be, a végső modell, mellyel a cég termékpalettája egy lenyűgöző teljesítményű, teljesen flash-alapú rendszerrel bővül, 2017 januárjától érhető el.

Az új tároló a fájl- és objektumadatok kezelését forradalmasítja, szemben a cég korábbi sztártermékével, a FlashArray SAN-nel, amelyet inkább a blokkadatok tárolására fejlesztettek ki. A másik újítás, hogy a FlashArray-jel ellentétben a FlashBlade SSD lemezek helyett speciális flash modulokat használ. A beépített 40Gbps Ethernet hálózat (amely a teljes keretre vetítve 320Gbps sávszélességet biztosít) és a pengéket működtető PureStorage Elasticity szoftver korábban elképzelhetetlen skálázhatóságot biztosít. A rendszerhez további pengéket hozzáadva nem csak az elérhető adatterületet növelhetjük, hanem a pengékben lévő NVRAM-nak és számítási kapacitásnak köszönhetően az IOPS teljesítmény, illetve a metaadatok kezelésének sebessége is növekedik.

Matt Kixmoeller, a PureStorage termékekért felelős alelnöke szerint az új technológia az adatokat és a metaadatokat egyaránt felgyorsítja. Az első felhasználók között autógyártók, pénzügyi intézetek, játékfejlesztők, egészségügyi intézmények és felhőszolgáltatók tesztelték a FlashBlade-et, és kiemelkedő teljesítményről számoltak be.

„A fejlesztés során a nagy mennyiségű, ömlesztve tárolt adatra koncentrálunk. Ez a terület eddig a nehézkes, lassú adatkezelésről szólt. A FlashBlade-del az a célunk, hogy ezt jelentősen felgyorsítsuk" – mondta Kixmoeller.

A FlashBlade fejlesztői az első pillanattól egy teljesen flash-alapú rendszerben gondolkodtak, amely hatalmas versenyelőnyt jelent más termékekkel szemben, amelyek technológiája még a hagyományos merevlemezek idejéből származik. Ezen előnyök között említhetjük például a kisebb helyigényt, az alacsonyabb energiafelhasználást, valamint a sűrűbb adattárolást.

 Hogyan működik?

A FlashBlade egy olyan 4U-s keret, amely akár 15 flash-alapú pengerendszer tárolására is alkalmas. A tároló 8,8 TB és 52 TB tárhely kapacitással elérhető, melyből a nyers flash-kapacitás – 3:1-es adatkompresszió mellett – elérheti a 780 TB-ot, illetve az 1,6 PB-ot is. A rendszer 15 Gbps sávszélességre képes és a kétkeretes rendszer 1 millió NFS-műveletet tud elvégezni másodpercenként; ez a számítási és kapacitási teljesítmény pedig további pengék hozzáadásával lineárisan növelhető.